8 Martie. Ziua luptei pentru drepturile noastre

Inca din timpul Greciei antice la inceputul primăverii era celebrată zeița Rhea, zeița-mamă a tuturor.  Primele semne de primăvară:  florile abia răsărite, razele plăcute de soare, mărirea zilei reprezentau în conștiința acestora fertilitatea pământului și puterea de regenerare. Există zeități femei bine delimitate în toate civilizațiile preistorice (cea mai veche fiind probabil Venus din Malta), dar primii de la care avem certitudinea celebrării acesteia la începutul primăverii sunt grecii.

De-a lungul istoriei, după sfârșitul erei matriarhatului situația femeii în cadrul societății s-a degragradat, fiind adesea considerată incapabilă să-și gestioneze interesele (ca in cazul imperiului roman) pentru a fi în timpul evului mediu întunecat complet ostracizată (accesul limitat în biserică, limitări canonice ale femeii, ușurința acuzării de fapte de eretism și condamnări la moarte pentru fapte considerate azi incredibile – de exemplu afinitatea pentru pisici putea genera o acuză de erezie, recunoscută prin acte de tortură și finalizată cu o condamnare la moarte). Acte de abuz împotriva femeii porneau uneori chiar din familia regala (să nu uităm modalitatea de a „divorța” a regelui Henric al VIII-lea prin condamnarea la moarte a 2  din cele 6 soții ale sale).

Începutul sec.XX a fost efervescent pentru drepturile femeii. Din 1909 ultima duminica din luna februarie celebra oficial în SUA  ziua femeii. Până în 1975 când ONU a decretat ziua de 8 martie –Ziua Internațională a Femeii, s-au dat lupte mari din Rusia, în Statele Unite ale Americii, din Danemarca în Africa de Sud pentru ca femeile să se bucure de dreptul la vot, la muncă, de a fi alese, mai simplu spus de a fi considerate cetățeni cu drepturi depline.

Lipsa drepturilor femeii de-a lungul istoriei au determinat un pattern cultural pe care îl resimțim încă. În secolul XXI există societăți în care femeia nu are dreptul de a-si alege soțul, sau de a refuza căsătoria pe motive de incompatibilitate, diferență de vârstă (și nu doar în societățile musulmane) sau în care se practică excizarea. Divorțul reprezintă încă un subiect tabu chiar și în societatea românească.

Dacă privim mai atent vom vedea că în România egalitatea de șanse e golită de conținut atunci când aproape 100.000 de femei sunt analfabete, iar în medie o femeie e retribuită cu 15% mai puțin decât un bărbat, deși 1 din 6 femei efectuează ore suplimentare neplătite. Deținem un record trist în Europa ca țara cu cele mai multe minore mame și cea mai mare medie de copiii abandonați la 1000 de copiii. Același sumbru loc I între statele membre la mortalitate infantilă.

Anul trecut 800.000 de femei au fost victimele violenței domestice (1 din 3 femei a fost abuzată fizic sau psihic anul trecut de partener). Din acestea doar 9.700 au fost spitalizate cu diagnostic de traume în urma violențelor domestice, iar 10 dintre ele au murit. 70% din femei continuă o relație nepotrivită de cuplu pentru a-și putea crește copilul/ copiii. De altfel 92% din părinții singuri sunt femei, custodia comună fiind aproape inexistentă. Modelul cultural indus de societate dar și discrepanțele de venituri între femei și bărbați fac ca doar 18% din tați să solicite concediul pentru creșterea copilului.

În România există o comunitate întreagă care trăiește după reguli nomade renegată de compatrioți care vor să uite că și rromii sunt cetățeni români și că și femeile rrome au dreptul de a-si gestiona viața, fără a li se impune căsătorii la 13 ani și să devină mame la 15 ani.

Se spune ca cine a fost abuzat va abuza. Spirala nu se poate opri singură. A ne ura La multi ani! de 8 martie nu e suficient. Avem nevoie de o strategie prin care drepturile femeii să fie consolidate, aplicate și respectate.

Fără a fi un panaceu, PNL a elaborat o strategie pentru susținerea femeii și a familiilor. Luptăm pentru dreptul mamei de a fi alături de copilul ei, de a fi sprijinită să-l crească în ciuda dificultăților economice pentru a crește un cetățean responsabil față de familie și societate. Abandonul copiilor din motive economice este o soluție pe care PNL nu o poate tolera. Locul copilului e lângă familia sa, iar aceasta va fi sprijinită să-l crească.

Egalitatea salarială și accesul la piața muncii, la educație și servicii medicale fără discriminări bazate pe gen precum și protecția drepturilor minorilor privind căsătoria nu pot fi realizate fără creșterea pedepselor pentru faptele de discrimare și întărirea capacității administrative a instituțiilor de control.

În cazul violenței domestice primul pas este crearea unui hot-phone – serviciu de consiliere și prim-ajutor (cu alertarea instituțiilor de resort, după caz) și sprijinirea autorităților locale care vor construi adăposturi pentru victimele violenței în familie.

În același timp PNL susține promovarea femeii în toate structurile vieții publice, continuând principiul enunțat de Ion I.C. Brătianu care după primul război mondial a declarat că „drepturile femeii nu se mai pot tagadui” și a determinat includerea art.6 în proiectul constituțional din 1921 a prevederii conform căreia prin „legi speciale, votate cu majoritate de doua treimi, vor determina conditiunile sub care femeile pot avea exercitiul drepturilor politice. Drepturile civile ale femeilor se vor stabili pe baza deplinei egalitati a celor două sexe”. Să nu uităm că la acel moment oameni de seamă ai politicii românești precum Titulescu sau Iorga considerau că e prea devreme.

Nu pot să închei fără a vă ura La mulți ani! și a vă reaminti că de noi toate depinde felul în care arată societatea și familia în care trăim.

Alegeți să fiți egale cu ceea ce puteți fi nu cu ceea ce vă spun alții că sunteți!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: